Over Mij

p_Over_mij

Mijn naam is Gabi de Jong, ik ben 54 jaar en run al meer dan 25 jaar mijn keramiekstudio.

Mijn grote passie is het bedenken en uittesten van nieuwe schildertechnieken op keramiek. Ondanks dat ik me hier al jarenlang mee bezig houd blijft er altijd iets nieuws te ontdekken. Mede daardoor ben ik er nog steeds heel enthousiast over!

Het begon ooit met het beschilderen van een muis van keramiek; ik was direct verkocht! Snel daarna volgde ik de éne opleiding na de andere om me in het schilderen meer en meer te bekwamen.

Verschillende keren bezocht ik beurzen in Amerika; daar zag ik de nieuwste ontwikkelingen in de keramiekwereld en volgde ik lessen van keramisten waar ik veel bewondering voor heb.

Grote voldoening haal ik uit mijn werk: het creatief bezig zijn en daarbij, telkens opnieuw, iets persoonlijks kunnen realiseren is fantastisch. Ik denk in mogelijkheden en niet in beperkingen, waardoor mijn creativiteit redelijk onbegrensd is. Transparantie over zowel de mogelijkheden als de kosten vind ik belangrijk. Daarnaast ben ik een perfectionist: gewoon goed is niet goed genoeg… Ik ben pas tevreden als de klant dat ook is!

Hoe werk ik:

Ik gebruik gietkeramiek, dit is vloeibaar gemaakte klei die in mallen van gips wordt gegoten. Na het gieten wordt de klei uitgenomen, geschuurd en bij 1060 graden in de pottenbakkersoven afgebakken. Bijna alle mallen komen uit Amerika waar deze hobby is ontstaan. Met containerschepen worden de mallen, de klei, de verven en glazuren naar Nederland getransporteerd, wat naast de maakkosten bijdraagt aan de prijs van een beeld of object.

Er zijn verschillende manieren om keramiek te bewerken; ik kies vaak voor glazuren. Door keramiek te glazuren met speciale glazuurverf, kunnen er gebruiksvoorwerpen van gemaakt worden zoals serviesgoed en voorraadpotten. Deze glazuren moeten afgebakken worden in de pottenbakkersoven bij 1000 graden.

Alle voorbereidingen (het gieten, schuren en bakken) doe ik zelf om de kwaliteit te garanderen. Zo heb ik alles in eigen hand en weet ik zeker dat ik uiteindelijk een mooi product kan afleveren.

Regelmatig ben ik op een beurs te vinden, zoals de kerstmarkt in het Arboretum Trompenburg Rotterdam of de Barendrechtse kunstmarkt. Het is een leuke en laagdrempelige manier om in contact te komen met mensen, ze te kunnen informeren en ze de gelegenheid te bieden om vanuit mijn kraam iets van keramiek te kunnen kopen.

herzien markt